P2

„Inovacijos mokyme apie žemės ūkio produktų ir paslaugų tiekimą ir skatinimą ES šalyse“

 

image156

Šių metų kovo 18 – 25 d. Radviliškio technologijų ir verslo mokymo centro ir Šeduvos TVM skyriaus profesijos mokytojai Saulius Dailidonis  ir Zita Majarienė  kartu su kolegomis, iš VšĮ Alantos technologijų ir verslo mokyklos bei Ukmergės technologijų ir verslo mokyklos ,dalyvavo Leonardo da Vinci mobilumo projekto Nr. LLP-LdV-VETPRO-2012-LT-0726 „Inovacijos mokyme apie žemės ūkio produktų ir paslaugų tiekimą ir skatinimą ES šalyse“ stažuotėje Bulgarijoje. Pagrindinis projekto tikslas - išsiaiškinti žemės ūkio produktų ir paslaugų teikimo, skatinimo ypatumus Bulgarijos žemės ūkio įmonėse, jų integravimą į žemės ūkio mokymo programas, ugdant mokinių verslumą. Stažuotės metu vykome į įdomų vizitą įmonėje „Bio tree“. Įmonė turi modernią auginimo laboratoriją, kurioje per trumpą laiką sukurta technologiją augalų dauginimui įmonėje veisiami ir auginami sodinukai: paulovnijų – greičiausiai augančių medžių pasaulyje,  dygliuotojo ožekšnio (angl. goji berries). Paulovnijos medžiai pasižymi greitu augimu -  užauga per 8 metus. Gaminant bioetanolį, kasmet galima gauti 60 t/ha, per metus užauga nuo 5 iki 9 metrų aukščio, devintais augimo metais užaugina 1 m3 kokybiškos medienos. Iš šių medžių gaminama mediena, biomasė ir jie naudojami apželdinimui. Goji uogų sodinukai eksportuojami į daugelį pasaulio šalių. Vakarų šalims goji uogos - naujiena , Rytų šalims – tūkstantmečio patvirtinta vertybė. Dėl didelio antioksidantų, vitaminų ir amino rūgščių kiekio, esančio goji uogose, jos dar vadinamos „jaunystės eliksyru“ . Goji uogos turi 2 kartus daugiau antioksidantų nei žalioji arbata ir 5 kartus daugiau nei spanguolės. Turi daugiau kaip 30 pagrindinių makro ir mikroelementų.  Dar lankėmės ekologiniame ūkyje, kuriame matėme šiltnamiuose auginamus pomidorų daigus, bei sliekų auginimui paruoštą žemę. Šiame ūkyje auginamų daržovių derlius tiesiogiai pristatomas į restoranus.  Teorinių vizitų metu lankėmės „Bc Serdon“ verslo konsultacinėje įmonėje, kuri įkurta 1996 metais, ir sužinojome apie vykdomą tarpininkavimą tarp klientų, įmonių ar organizacijų, apie vykdomus tyrimus įvairiose rinkos sferose. O „Business plan“ įmonės atstovas pasakojo apie žemės ūkio situaciją Bulgarijoje, kuris jau atsigauna po pereinamojo laikotarpio.
Laisvalaikiu domėjomės Bulgarijos kultūra, papročiais ir tradicijomis, aplankėme Sofijos senamiestį, gėrėjomės nuostabiu kraštovaizdžiu. Buvom nuvykę į Plovdivą , kuris yra 100 km nuo Sofijos. Tai antrasis pagal dydį,  ekonominę ir kultūrinę reikšmę, Bulgarijos miestas. Kitą dieną pasikėlėme į Vitoši kalnus, kurie supa Sofiją, jų aukštis siekia 2200 m. Šiuose kalnuose yra įrengtos slidinėjimo trasos, o pasikėlus į juos, atsiveria puikūs miesto vaizdai. 
Stažuotėje įgytą patirtį ir žinias panaudosime praktinių ir teorinių užsiėmimų metu. Projekto metu užmegzti dalykiniai ryšiai su užsienio partneriais skatins tarptautinį bendradarbiavimą profesinio mokymo srityje.

>>>nuotraukos

Straipsnio autorė vyr. profesijos mokytoja Zita Majarienė

images

Logotipas RTVMC

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija

Svetainėje lankosi 68 svečiai ir nėra prisijungusių narių

Straipsnių peržiūros
546212