P2

  • Slide1
  • Slide2
  • Slide3
  • Slide4
  • Slide5
  • Slide6

Konkursas Kaune 2015

2015 11 09

Lapkričio 4 d. RTVMC Šeduvos skyriaus mokiniai dalyvavo respublikinio projekto ,,Lietuvos kulinarijos ir etninio paveldo išsaugojimas ir puoselėjimas“, skirto etnografinių regionų metams, Aukštaitijos regiono varžytuvėse, Kauno mieste ir laimėjo antrą vietą. Regionines varžytuves organizavo Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras ir projekto partneris VšĮ „Kulinarijos paveldo fondas“. Projekto tikslai ir uždaviniai –  supažindinti mokinius su regionų papročiais, tarmėmis, šventėmis, tradiciniais patiekalais; suteikti žinių apie kulinarijos paveldą. Projekto tema 2015 m. – vestuvės. Varžytuvės vyko Kauno socialinių paslaugų ir statybos verslo darbuotojų rengimo centre. Dalyvavo šios mokyklos:Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras; Kauno socialinių paslaugų ir statybos verslo darbuotojų profesinio rengimo centras;  Radviliškio technologijų ir mokymo centras, Šeduvos TVMS; Švenčionių profesinio rengimo centras; Ukmergės technologijų ir verslo mokykla; Visagino technologijos ir verslo profesinio mokymo centras; Zarasų žemės ūkio mokykla. Projekto regionines varžytuves sudarė trys konkursai: 1. Komandos prisistatymo (tarmės ir tautosakos) konkursas. Mūsų mokyklos komanda (6 mokiniai) suvaidino jaunojo pulko atvykimo į jaunosios namus vestuvių epizodą savo regionui būdinga tarme. Buvo vertinamas teisingas vestuvių dalies pasirinkimas ir perteikimas, tarmiškumas, regioniškumas, kūrybiškumas. 2. Kulinarijos paveldo konkursas. Turėjome pristatyti tris pagamintus patiekalus, būdingus Šeduvos regiono vestuvių stalui. Mūsų pagaminti patiekalai buvo panašūs į Smetonos  laikotarpiu ruošiamus valgius. Vertinimo kriterijai: receptų autentiškumas, atitikimas savo regiono vestuvių šventėms, kulinarinis meistriškumas, patiekalų pateikimas, stalo apipavidalinimas, pristatymo nuotaikingumas bei informatyvumas. 3. Etnokultūros žinių konkursas. Buvo pateikti klausimai iš kulinarijos, tautinio ir etninio paveldo sričių. Vertinimo komisiją sudarė : G. Kadžytė (Lietuvių literatūros ir  tautosakos instituto etnologė),  N. Marcinkevičienė (Lietuvių liaudies kultūros centro Papročių ir apeigų poskyrio vadovė), A. Augūnienė (Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro Turizmo ir etnokultūrinio  ugdymo skyriaus vedėja), A. Mirinienė (Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro Turizmo ir etnokultūrinio  ugdymo skyriaus metodininkė) ir A. Astrauskas (VU Istorijos fakulteto kulinarijos istorikas). Teko rimtai padirbėti, kad sėkmingai sudalyvautume šiose varžytuvėse. Mūsų mokyklos komanda tapo prizininkais ir lapkričio 26 d. vyks į Vilnių. Susirungsime su kitų regionų  komandomis-nugalėtojomis  respublikinėse projekto „Lietuvos kulinarijos ir etninio paveldo išsaugojimas ir puoselėjimas“ varžytuvėse. Pasiektu laimėjimu džiaugiasi komandos nariai: Miglė Zacharovaitė KT 14 gr., Reda Petrulaitytė VR 14 gr., Agnė Kozlovskytė KT 14 gr., Rokas Petraitis VR 15 gr., Nerijus Petrauskas VR 14 gr., Dalius Gutauskas AK 15 gr.Ruošiantis varžytuvėms talkino Dovilė Seikauskaitė VR 14 gr. ir Sonata Sereikaitė VR 14 gr. Mokinius varžytuvėms ruošė Etnografinio ansamblio „Šeduva“ įkūrėja, vadovė, kraštotyrininkė Emilija Brajinskienė žinoma kaip „Šeduvos baba“, Marytė Selenienė – neformalaus ugdymo organizatorė, virimo dalykų vyr. profesijos mokytoja Roma Vaičiulienė. 

>>>nuotraukos

Komandos narys Nerijus Petrauskas VR 14 gr.

images

Logotipas RTVMC

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija

Svetainėje lankosi 17 svečių ir nėra prisijungusių narių

Straipsnių peržiūros
546212